Register  

«KATΩ ΣΤΟ ΚΛΑΫΤΟΝ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΩΝΑ»

17 Μαϊ 2010 at 10:55πμ - antonis

« KAT Ω ΣΤΟ ΚΛΑΫΤΟΝ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΩΝΑ»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Toυ Αντώνη  Πάσχου-Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, της Μελβούρνης.

   O Δήμαρχος κ. Πασχόπουλος       

  Στην περιοχή CLAYTON , 18 περίπου χιλιόμετρα απ το Κέντρο της Μελβούρνης και 200 περίπου μέτρα απ τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και την ομώνυμη κεντρική αγορά της περιοχής, βρίσκεται ένα μικρό, πανέμορφο και καινούργιο κτήριο. Τραβάει την προσοχή απ τις δυο σημαίες που κυματίζουν μπροστά του.

Οι σημαίες αυτές είναι η Ελληνική και η Αυστραλιανή. Μια καλογραμμένη πινακίδα με μεγάλα γράμματα γράφει: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ Ο «ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ»

Σ αυτό το μικρό και λειτουργικό κτήριο, χτισμένο σε ένα οικόπεδο 700 τετραγωνικών μέτρων, συγκεντρώνονται οι καταγόμενοι απ την Ελασσώνα -και όχι μόνο- μετανάστες και περνούν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες τους ενώ παράλληλα διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η εκδήλωση που είναι σημαδιακή για το Σύλλογο είναι η ετήσια χοροεσπερίδα η οποία γίνεται για να τιμήσει την επέτειο της 6ης Οχτωβρίου 1912, την ημέρα απελευθέρωσης της Ελασσώνας απ τον Τουρκικό ζυγό. Η φετεινή επέτειος που έγινε το περασμένο Σάββατο, 18 Οχτωβρίου, είχε ένα διαφορετικό, πιο λαμπρό, περιεχόμενο και χαρακτήρα.

Αυτό οφείλεται στη συμμετοχή του Δημάρχου Ελασσώνας Γιώργου Πασχόπουλου, του πρώτου στην ιστορία Δημάρχου της πόλης που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσκεψη στη Μελβούρνη.

Η Επίσκεψη του κ. Πασχόπουλου στη Μελβούρνη έγινε μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και του  δραστήριου Προέδρου κ. Στέργιου Ντέρκου.

Η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο. Τα μέλη του Δ.Σ. αναγκάστηκαν να διώξουν κόσμο εφόσον είχε γίνει το αδιαχώρητο. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος κ. Ντέρκος ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την αποδοχή της πρόσκλησης γι αυτό το μακρυνό ταξίδι που ομόρφηνε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος κ. Πασχόπουλος ο οποίος μετέφερε τον Πατριωτικό χαιρετισμό σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, της Επάρχου κας Μαρίας Μαμάρα και του Μητροπολίτη Ελασσώνας κ. Βασιλείου. Έκανε ταυτόχρονα μια σύντομη αναφορά στην ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Ελασσώνας. Κατασυγκίνησε τους παρευρισκόμενους με την απλότητα του λόγου του  και με τις ζεστές ανθρώπινες κουβέντες (Οι γονείς του ήταν κι αυτοί μετανάστες στη Γερμανία) πλημμύρισε με δάκρυα τις ρυτίδες των παρευρισκομένων Συμπατριωτών της Μελβούρνης.

Στο τέλος της ομιλίας έδοσε αναμνηστικό τόμο του Μητροπολίτη Ελασσώνας που περιέχει όλες τις εκκλησίες της Επαρχίας Ελασσώνας, ένα άλμπουμ του Δήμου με φωτογραφίες του Ολύμπου, ένα έμβλημα του Δήμου και άλλα αναμνηστικά για να βρίσκονται στο Σύλλογο να τα βλέπουν οι Ελασσωνίτες Μετανάστες και να φέρνουν στο μυαλό θύμισες απ τη γλυκειά Πατρίδα και την ευωδιά του Πλάτανου, της πουρναριάς και της ιτιάς της αγαπημένης Επαρχίας Ελασσώνας.

Έφερε παράλληλα και αντίτυπα  εφημερίδων και άλλων έντυπων που εκδίδονται στην Ελασσώνα και τα παρέδοσε στο Σύλλογο για να μάθουν τα μέλη τα νέα της πόλης καταγωγής τους και του Νομού Λαρίσσης.

Ο Πρόεδρος κ. Ντέρκος ανταπόδωσε δίνοντας στον κ. Πασχόπουλο αναμνηστική πλακέτα και όταν διάβασε την απόφαση του ΔΣ ότι ανακηρύσσεται ισόβιο μέλος του Συλλόγου Ελασσώνας Μελβούρνης « Ο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ», Δήμαρχος  και παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τα οποία συνοδεύτηκαν με ένα μακρύ και παρατεταμένο χειροκρότημα.

  Την εκδήλωση παρακολούθησαν αντιπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Ελληνικής καταγωγής Βουλευτής κ. Κότσιρας, ο καθηγητής φιλοσοφίας (καταγόμενος από Τσαριτσάνη) κ. Κώστας Βιτκος και άλλοι επίσημοι.

Μετά το επίσημο μέρος της εκδήλωσης το λόγο πήραν τα όργανα, έσυρε ο Δήμαρχος πρώτος το χορό, και επακολούθησε γλέντι μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

Την επόμενη μέρα της όμορφης αυτής εκδήλωσης πολλοί Ελασσωνίτες πήγαν στο Σύλλογο και συζήτησαν κατ ιδίαν με τον Δήμαρχο κ. Πασχόπουλο.

Όλοι έσφιξαν το χέρι του Δημάρχου Γιώργου Πασχόπουλου, τον αγκάλιασαν και τον ευχαρίστησαν για τη μεγάλη τιμή του ταξιδιού και του ευχήθηκαν καλή επιστροφή στην αγαπημένη και αξέχαστη Ελασσώνα.

Στην επιτυχία των εκδηλώσεων μεγάλη συμβολή έχουν και οι κυρίες μέλη του Συλλόγου Ελασσώνας. Ανάμεσά τους η κυρία Χρυσούλα Καραβέντζα η οποία φτιάχνει τις καλύτερες πίτες στη Μελβούρνη ενώ την περασμένη Κυριακή είχε φτιάξει για το Σύλλογο περίπου 12 κιλά πυτιφούρια (γλυκά) τα οποία ήταν πεντανόστιμα. Πολλοί στο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑ πιστεύουν ότι μελλοντικά η κυρία Καραβέντζα θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συλλόγου.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά οι εργασίες του Συνεδρίου Αποδήμων

με την εκλογή του Συμβουλίου Αποδήμων επ. Ελασσόνας

Δελτίο Τύπου

 

Με την εκλογή του Συμβουλίου Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά οι εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων στην Ελασσόνα

     Έκλεισε τις πύλες του πανηγυρικά την Κυριακή το βράδυ το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας ανοίγοντας ταυτόχρονα  νέους δρόμους επαφών και επικοινωνίας με όλους τους Απόδημους ανά τον κόσμο.

     Το Συνέδριο και οι διοργανωτές είχαν την εξαιρετική τιμή να υποδεχτούν στην Ελασσόνα την γραμματέα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), κ. Όλγα Σαραντοπούλου, η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική στην εξέλιξη των εργασιών του Συνεδρίου.

    Πάνω από 120 απόδημοι απ' όλο τον κόσμο και απόδημοι του εσωτερικού παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου και διατύπωσαν προτάσεις για την περαιτέρω δράση και σύσφιξη των σχέσεων με την ιδιαίτερη πατρίδα.

     Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των Συλλόγων: Σύλλογος Ελασσονιτών " Ο Νικοτσάρας" από την Μελβούρνη της Αυστραλίας,  ο πρόεδρος Στέργιος Ντέρκος και ο ταμίας Ιωάννης Καραβέντζας. Από την Ουγγαρία ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, Σπύρος Αγκάρντι, η δημοσιογράφος Ηλέκτρα Αγκάρντι και οι βουλευτές της Πολιτείας Νιουχαμσάιερ των Η.Π.Α. Θωμάς Κατσαντώνης και Γιώργος Κατσαντώνης.

     Μετά από ένα εποικοδομητικό τριήμερο εργασιών και ανταλλαγής απόψεων οι σύνεδροι την Κυριακή το πρωί εξέλεξαν ομόφωνα το Συμβούλιο Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας, το οποίο πλέον και θα εργαστεί προς την κατεύθυνση συντονισμού των απανταχού Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας. Το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα αμέσως την επόμενη μέρα και η σύνθεσή του είναι η εξής:

Πρόεδρος: Ντέρκος Στέργιος (Αυστραλία)
Α΄ αντιπρόεδρος: Κατσαντώνης Θωμάς (Η.Π.Α.)
Β΄ αντιπρόεδρος: Αθανασιάδης Λάζαρος (Βέλγιο)
Γεν. Γραμματέας: Κόνιαρη Ελένη (Αθήνα, εκπρόσωπος Δικτύου "Περραιβία")
Ειδικός Γραμματέας: Αγκάρντι Σπύρος (Ουγγαρία)
Ταμίας: Κιόρογλου Ελισάβετ (Ιταλία)
Δημοσίων Σχέσεων: Μπαμπούλης Γεώργιος (Ελασσόνα)
Μέλη: Παπαδόπουλος Θεοφάνης (Θεσ/νικη), Δημουλάς Κώστας (Αθήνα), Οικονόμου Δημήτριος (Ελασσόνα, εκπρόσωπος παραρτήματος Ελασσόνας του Επιμελητηρίου Λάρισας) και ο εκπρόσωπος των αποδήμων της Γερμανίας.

Αναπληρωματικά μέλη: Σπύρος Αναγνωστάκης, εκπαιδευτικός, Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, Αθανάσιος Μηνάς, οινοποιός και Δημήτρης Μπουζούκης, δρ εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.

             Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:

"Πολιτιστικοί σύλλογοι και πατρώα εδάφη: Ομφάλιος λώρος ή γόρδιος δεσμός;" Εισηγητής: Γιώργος Συνεφάκης, πρόεδρος Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης "Ο Γεωργάκης Ολύμπιος".

"Δίκτυο Περραιβία, φορέας δικτύωσης και διαπολιτισμικής συνεργασίας" Εισηγητής: Κωνσταντίνος Σκριάπας, πρόεδρος Δικτύου Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων "Περραιβία".

"Δράσεις Συλλόγου Ελασσονιτών στη μακρινή Αυστραλία" Εισηγητής: Στέργιος Ντέρκος, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Ελασσόνας και Περιχώρων "Ο Νικοτσάρας".

"Η πολιτιστική ζωή των Ελλήνων της Ουγγαρίας" Εισηγητής: Σπύρος Αγκάρντι, πρόεδρος Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης.

"Η συμβολή των ΜΜΕ στην προβολή της επαρχίας Ελασσόνας, εκτός των ορίων του νομού" . Εισηγητής: Θεοφάνης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος - εκδότης της εφημερίδας "Πολίτης", γ.γ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας - Θράκης.

"Όλυμπος και βιώσιμη ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής" Εισηγητής: Θεοχάρης Ζάγκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας.

"Διαδίκτυο και Απόδημοι. Η διαδραστική λειτουργία των ιστοσελίδων της επαρχίας". Εισηγητές: Νικόλαος Γάτσας, γ.γ. Δικτύου Συλλόγων επ. Ελασσόνας και Αποδήμων "Περραιβία", δικηγόρος LLM, διαχειριστής του ηλεκτρονικού περιοδικού leukipoli.gr . Ανδρέας Γκανάτσιος, εκπαιδευτικός, MSc, συγγραφέας, φωτογράφος της ιστοσελίδας elassona.com.gr

"Επικοινωνιακή προβολή της επαρχίας Ελασσόνας".Εισηγητής: Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, αρθρογράφος της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος της Κυριακής".

"Περραιβία-λευκή Ολοοσσών".Εισηγήτρια: Δρ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, διευθύντρια IE΄ Eφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Aρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.

"Tο ερευνητικό πρόγραμμα, "Διασχίζοντας τον Όλυμπο: Oδικό δίκτυο και άμυνα στην Περραιβία" (2008-2010)".Εισηγητής: Γ. A. Πίκουλας, Aν. Kαθηγητής Aρχαίας Eλληνικής Iστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (IAKA).

"Βυζαντινά μνημεία επαρχίας Ελασσόνας".Εισηγήτρια: Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος, στέλεχος 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.

"Παράδοση - συνδετικός κρίκος των αποδήμων όλου του κόσμου".Εισηγητής: Δημήτριος Μπουζούκης, Δρ. καθ. Φυσικής Αγωγής.

Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Θεάτρου του Δήμου Ελασσόνας και άνοιξαν με χαιρετισμό της Επάρχου Ελασσόνας, κ. Μαρίας Μαμάρα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Μέγας εκ μέρους του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτη Γκούπα και ο αντινομάρχης Λάρισας, κ. Βασιλείος Ντόκος εκ μέρους του Νομάρχη Λάρισας, κ. Λουκά Κατσαρού.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τη γραμματέα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), κ. Όλγα Σαραντοπούλου  και χαιρετισμοί των εκπροσώπων των Αποδήμων.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γεώργιος Πασχόπουλος κλείνοντας τον κύκλο των χαιρετισμών κάλεσε στο βήμα τον βουλευτή Πιερίας, κ.  Αντώνη Καρπούζα εκπρόσωπο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Στο Συνέδριο παρέστησαν οι βουλευτές του Νομού Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κων. Αγοραστός, Βασ. Έξαρχος, Έκτ. Νασιώκας, Φιλ. Σαχινίδης, Αστ. Ροντούλης.
Συγχαρητήρια επιστολή  έστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Χρήστος Ζώης, ο βουλευτής, κ. Αντ. Σκυλλάκος και  η Παναυστραλιανή Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων.

Οι θέσεις και οι προτάσεις των συνέδρων, που καταγράφηκαν στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας, θα επεξεργαστούν για την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου.

Οι διοργανωτές, το Επαρχείο Ελασσόνας, ο Δήμος Ελασσόνας, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της επαρχίας Ελασσόνας και το Δίκτυο Περραιβία διατύπωσαν την πεποίθηση, πως αυτή είναι μόνο η αρχή για την σύσφιξη των σχέσεων με τους απόδημους και τα βήματα που θα ακολουθήσουν θα είναι πλέον υπό την εποπτεία του νέου οργάνου που εξελέγη, του Συμβουλίου Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας.  


Ελασσόνα, 14-07-2009

Φωτογραφίες

 

Filed Under: Uncategorized
 


 


@Copyright 2010, Your Company Name.